"“Dit boek is een must read voor iedere ondernemer die een bedrijf met de juiste mindset en een heldere online strategie wil laten groeien."

Emile Langerak, Eigenaar Ondernemerschap Academy

  • Bekend van:

Robots.txt

Deze pagina gaat over robots.txt. Na het lezen van deze pagina weet je alles over robots.txt en hoe het jou en je website verder kan helpen.

Wat is robots.txt?

Robots.txt is een tekstbestand dat instructies bevat voor webcrawlers of spiders, zoals zoekmachines en andere geautomatiseerde bots, over welke pagina's op een website wel of niet moeten worden geïndexeerd en gecrawld. Dit is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat het webmasters helpt om de inhoud van hun website beter te controleren en te beheren.

Het robots.txt-bestand staat meestal in de hoofdmap van een website en bevat regels die de bot vertellen welke pagina's moeten worden geïndexeerd en welke pagina's moeten worden geblokkeerd. Dit wordt bereikt door specifieke instructies te geven voor elk type bot dat de website bezoekt.

Hoe wordt robots.txt gebruikt?

De instructies in robots.txt kunnen worden gebruikt om bepaalde delen van een website te blokkeren, zoals testpagina's, betaalpagina's, pagina's met persoonlijke gegevens of pagina's die niet relevant zijn voor zoekmachines. Dit kan worden gedaan om te voorkomen dat zoekmachines onjuiste informatie indexeren of om de prestaties van de website te verbeteren door bots te laten richten op belangrijke pagina's.

Het is belangrijk om op te merken dat het robots.txt-bestand alleen instructies geeft aan bots die zich aan de regels houden. Sommige bots negeren robots.txt en indexeren pagina's toch. Daarom is het ook belangrijk om andere maatregelen te nemen om de inhoud van de website te beschermen, zoals het beperken van toegang tot gevoelige pagina's met wachtwoorden of het gebruik van een firewall.

Het robots.txt-bestand is een handige tool voor webmasters om de inhoud van hun website te beheren en te beschermen. Door de instructies in dit bestand te begrijpen en correct te gebruiken, kunnen webmasters hun website optimaliseren voor zoekmachines en de prestaties ervan verbeteren.