"“Dit boek is een must read voor iedere ondernemer die een bedrijf met de juiste mindset en een heldere online strategie wil laten groeien."

Emile Langerak, Eigenaar Ondernemerschap Academy

  • Bekend van:

Buyer persona

Op deze pagina wordt een buyer persona uitgelegd. Na het lezen van deze pagina weet je precies wat een buyer persona is en wat het jou en je bedrijf oplevert.

Wat is een buyer persona?

Er gebeurt iets in ons brein terwijl we Janneke beschrijven. Ze krijgt een gezicht, ze komt tot leven. Ze is niet langer die fictieve potentiële klant, maar een mens van vlees en bloed. Plots beseffen we waarom dit type klant zo goed bij ons past. Niet omdat we van die soepele boys zijn, of omdat we de juiste diensten aanbieden. Het komt door de manier waarop we onze klanten helpen. Janneke zit in een positie waar ze moet manoeuvreren tussen een baas, budget, creativiteit en levertijd. Ze haakt niet in op de prijs van onze dienst, maar op andere factoren. Op meedenken. Op communicatie. Op elkaar begrijpen.

Het wordt ons steeds duidelijker waarom we het contact met haar als prettig ervaren. Waarom hebben we onze marketingcampagnes nooit specifiek gericht op de Jannekes in deze wereld? Waarom probeerden we zoveel mogelijk klanten binnen te halen, ongeacht het type klant? Waarom zagen we niet in dat het type klant dat je aantrekt een enorm verschil maakt in de energie die je krijgt van werk en in de mate van efficiëntie in communicatie? We willen allemaal meer klanten. Maar meer is niet per definitie beter. Toen ik zelf begon met ondernemen, greep ik iedere lead met beide handen aan. Ik deed alles om de klant binnen te halen.

Wat levert het op?

Met als gevolg: veel klanten, maar geen ideale klanten. Het stressniveau was hoog, er was geen tijd voor reflectie en we werden volledig opgezogen in operationele werkzaamheden. Toen we gingen werken met buyerpersona’s veranderde dit: de focus kwam te liggen op werken met ideale klanten. En dat zorgde ervoor dat we bewust én onbewust ideale klanten aan gingen trekken in plaats van hoofdpijnklanten.