"“Dit boek is een must read voor iedere ondernemer die een bedrijf met de juiste mindset en een heldere online strategie wil laten groeien."

Emile Langerak, Eigenaar Ondernemerschap Academy

  • Bekend van:

Anchor text

Deze pagina gaat over anchor text. Na het lezen van deze pagina weet je wat een anchor text is en hoe het jou en je bedrijf verder kan helpen.

Wat is een anchor text?

Een anchor tekst, of anker tekst, is de klikbare tekst die wordt gebruikt om een hyperlink weer te geven. Het is het stukje tekst dat de gebruiker ziet en waarop ze kunnen klikken om naar een andere pagina te gaan. De anchor tekst is belangrijk omdat het niet alleen de gebruiker vertelt waar ze naartoe gaan, maar het heeft ook invloed op de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website.

Zoekmachines gebruiken de anchor tekst om te begrijpen waar de pagina waarnaar wordt verwezen over gaat. Als de anchor tekst bijvoorbeeld "hondenvoer" is en de hyperlink verwijst naar een pagina over hondenvoer, dan weten zoekmachines dat deze pagina relevant is voor het trefwoord "hondenvoer". Dit kan de positie van de pagina in de zoekresultaten verbeteren voor zoekopdrachten die verband houden met hondenvoer.

Hoe gebruik je een anchor text?

Het is belangrijk om te onthouden dat de anchor tekst relevant en nauwkeurig moet zijn voor de pagina waarnaar wordt verwezen. Het gebruik van irrelevante of misleidende anchor tekst kan leiden tot een negatieve invloed op de SEO van een website. Daarnaast kan het ook een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring, omdat gebruikers mogelijk gefrustreerd raken als ze niet vinden wat ze verwachten te vinden.

Er zijn verschillende soorten anchor tekst die kunnen worden gebruikt, waaronder exacte match, gedeeltelijke match, merknaam, generiek en URL. Een exacte match anchor tekst bevat precies het trefwoord waarvoor de pagina is geoptimaliseerd, terwijl een gedeeltelijke match anchor tekst een deel van het trefwoord bevat. Een merknaam anchor tekst bevat de naam van het merk en een generieke anchor tekst bevat algemene tekst zoals "klik hier" of "lees meer". Een URL-anchor tekst bevat de volledige URL van de pagina waarnaar wordt verwezen.