"“Dit boek is een must read voor iedere ondernemer die een bedrijf met de juiste mindset en een heldere online strategie wil laten groeien."

Emile Langerak, Eigenaar Ondernemerschap Academy

  • Bekend van:

Stoïcisme

Deze pagina gaat over het stoïcisme. Na het lezen van deze pagina weet je precies wat het stoïcisme is en hoe het jou en je bedrijf kan helpen.

Wat is het stoïcisme?

Het stoïcisme is een filosofische stroming die zijn oorsprong vindt in het oude Griekenland, en later in het Romeinse Rijk werd voortgezet. Het stoïcisme richt zich op het bereiken van een rustige, evenwichtige en deugdzame manier van leven. Centraal in deze filosofie staat het idee dat de mens een onafhankelijke wil heeft en in staat is om zijn eigen lot te bepalen.

Een belangrijke leermeester van het stoïcisme was de Griekse filosoof Zeno van Citium. Zijn opvolgers, waaronder de Romeinse keizer Marcus Aurelius en de filosoof Epictetus, hebben het stoïcisme verder ontwikkeld en verspreid.

Een van de belangrijkste principes van het stoïcisme is de nadruk op de deugd. Het gaat erom dat je als mens je leven zo inricht dat je deugdzaam bent. Dit betekent dat je jezelf traint in het beheersen van emoties en het onder controle houden van impulsen en verlangens. Het doel hiervan is om innerlijke rust te vinden en in harmonie te leven met de wereld om je heen.

Een ander belangrijk aspect van het stoïcisme is het idee van de onverschilligheid. Dit betekent niet dat je emotieloos moet zijn, maar eerder dat je je niet moet laten meeslepen door je emoties en gehecht moet zijn aan materiële zaken. Door afstand te nemen van deze zaken en je te richten op wat werkelijk belangrijk is, kun je een meer evenwichtig en rustig leven leiden.

Een derde belangrijk principe van het stoïcisme is het idee van het universum als een samenhangend geheel. Dit betekent dat alles wat er gebeurt in overeenstemming is met de natuurlijke orde en dat het onze taak is om ons hieraan aan te passen. Het gaat erom dat we onze plaats in het universum begrijpen en ons hiernaar gedragen.

Tot slot heeft het stoïcisme ook veel aandacht voor de praktische toepassing van deze principes. Het gaat erom dat je deze principes toepast in het dagelijks leven en zo een meer deugdzame en evenwichtige levenswijze ontwikkelt.