"“Dit boek is een must read voor iedere ondernemer die een bedrijf met de juiste mindset en een heldere online strategie wil laten groeien."

Emile Langerak, Eigenaar Ondernemerschap Academy

  • Bekend van:

Antifragiliteit

Een voorbeeld van antifragiliteit is hormesis. Hormesis is het verschijnsel dat het menselijk lichaam sterker wordt (of zelfs immuun) van blootstelling aan kleine hoeveelheden stoffen die bijvoorbeeld toxisch zijn. Denk hierbij aan vaccins, maar denk ook aan de opbouw van spiermassa. Wanneer je indrukwekkende biceps wilt ontwikkelen, moet je steeds net iets verder gaan met gewichtheffen dan eigenlijk comfortabel voelt.

Er zijn een aantal redenen waarom het begrip ‘antifragiel’ kan helpen in de manier waarop we tegen de wereld aan kijken. De moderne mens is steeds verder verwijderd van hoe de natuur werkt. We omringen ons met comfort en we proberen zoveel mogelijk negatieve prikkels te vermijden. We hebben de neiging om dingen lang vooruit te plannen, zodat we een illusie van controle hebben. Maar wanneer er iets gebeurt wat we niet konden voorspellen (een Black Swan), dan weten we ons geen raad en zijn we kwetsbaar, fragiel.

Hetzelfde geldt voor organisaties en organisatiestructuren. Wanneer je bekend bent met het concept van antifragiliteit ben je – als persoon of organisatie – beter in staat om na te denken over manieren om robuuster te worden, om minder gevoelig te zijn voor dingen die je niet kunt voorspellen. Wanneer je een businessmodel nastreeft dat robuuster is dan dat het nu is, kun je de concepten die in dit boek zijn beschreven op een aantal manieren inzetten.