Lijd jij al aan ‘contentargwaan’?

Op het moment dat je bij het consumeren van content jezelf betrapt op het stellen van de vraag: “Is deze content wel door een mens gecreëerd?”….

Dan ben je vanaf nu officieel gediagnosticeerd voor de aandoening ‘contentargwaan’. Eind vorig jaar introduceerde ik in deze column het begrip ‘contentargwaan’. Besef me net dat het een compleet nieuw woord is, aangezien de enige Google hits op dit woord voortkomen uit diezelfde column. Maar in gesprekken over AI met vakgenoten merk ik steeds meer dat het weldegelijk iets is wat bestaat. Want is die social media post wel echt geschreven door degene die hem publiceert? Die email die je in je inbox krijgt? Deze column?

Om maar meteen open kaart te spelen: deze tekst is gewoon, ouderwets, met de hand geschreven door te rammen op een toetsenbord. Het idee komt niet van AI, de structuur niet en de inhoud niet. (Ok, alleen de afbeelding dan).Want sinds de opkomst van regeneratieve AI ben ik me steeds meer gaan beseffen dat het overdragen van de rol van creator naar AI de voldoening en het nut uit m’n leven zou halen.

In 2 minuten duizenden views halen

De eerste keer dat je een Linkedin post publiceert – in 2 minuten – gemaakt met AI die ook nog eens duizenden views behaalt geeft een kick. De tweede keer voelt al een beetje cheaten. En de derde keer is de lol er wel af en kakt je energie level in.

Want energie krijg je niet van het invoeren van prompts. Voldoening krijg je niet door gemak. Flow bereik je niet zonder inspanning.

Of je nu een AI-ambassadeur of AI-pessimist bent; als mens wil je waarschijnlijk maar één ding:

Een voldaan bestaan

Een nuttig leven en een voldaan bestaan.

• Nut komt voort uit helpen
• Leven komt voort uit energie
• Voldaan word je door iedere dag wat te leren, te geven, te creëren

Pas als jij vanuit jezelf kunt leren, geven en creëren. Dan leef je een voldaan leven. Als creatief mens. Niet als data entry zombie. Dus gebruik AI:

• om breindodend data entry werk over te nemen
• om je eigen creativiteit aan te wakkeren
• om efficiënter te werken

Maar streef er niet naar om AI de creator zelf te laten worden.

Input gevende slaaf van de computer

Want een voldaan leven bereik je niet door je eigen rol te decimeren tot inputgevende slaaf van een computer. Op het moment dat je bij het consumeren van content jezelf betrapt op het stellen van de vraag:

“Is deze content wel door een mens gecreëerd?”

Dan ben je vanaf nu officieel gediagnosticeerd voor de aandoening ‘contentargwaan’. Ik lijd er al aan. En jij?

PS. recent namen we voor DigitaleChoas – de podcast een aflevering op over ‘Rise of the AI machines’ waarin we het hebben over de mogelijke implicaties en mogelijkheden van regeneratieve AI. Te luisteren via je favo podcast platform.

Geplaatst in Blog.

Christiaan Slierendrecht

Andere berichten